Pontosan, pont a pontról van szó

Folytatnám a tegnapi témát, de most már a szerszám részét vesézgetném.

Ehhez a technológiához tökéletesen megfelel a legkisebb barkácsgép is. Ezekben általában nincs hűtőventilátor, de a folyamatos olvasztáskor, hamarabb leold a biztosíték, mint szakaszoláskor. Az olcsó gépeket nem árt szakemberrel beállíttatni. Hozzám is hoztak egyet, hogy nem lehet vele hegeszteni. Nem is volt csoda, hogy a huzal rángatott benne, ugyanis a szorgalmas, kis kínai kezek, körbetekerték a munkakábelben vagy háromszor a huzalvezető spirált a többi szerelvény körül. Érdekesmód, amikor kiegyenesítettem, olyan szép varratot lehetett vele húzni, hogy csudájára jártak hat üres faluból is. 

Védőgáz téma: Ar + Co2 keverék a tuti, igényes helyekre, de nem hiszem, hogy barkácsgéppel bárki is futóművet hegesztene. (ezt most gyorsan vissza is szívtam, hiszen tudom, hogy de) Ha kihagyjuk az argont, marad a szénsav, amit az italokból is vissza lehet nyerni erős rázás által, vagy egy kis cukor (vagy Mentos) rátöltésével, de gondolom, egyszerűbb, ha veszünk egy palack élelmiszeripari gázt, és jöhet a mehet. Az egyik haverbarát belecsavart egy pár darab patront a két literes szódásszifonba, csövet húzott a csőrére, ami egy nyomáscsökkentőre volt kötve. Ledrótozta a ravaszt rajta, és jóízűen hegesztett. Nem tudom mennyire volt elég a töltet, de működött.

Az élelmes gázzal egy problémánk lehet. Valószínűleg a gáz tartalmazza azt a szennyező anyagot, amit üvegmázszerűen kirakódva megfigyelhetünk a varraton. Ezzel a vacakkal két teendőnk akad. Le kell takarítani festés előtt, mert bár lehet, hogy nem megy alá az oxigén, de az biztos, hogy könnyen felpattanhat, magával víve a bevonatrendszert. Másodszorra, pedig káromkodjunk jó hangosan mert nem tudunk rajta ívet fogni, és remek plazma robbanásokat élhetünk át, amikor a beadagolástól megfeszült huzal, hirtelen kipattanva a tiszta fémre, eldurran. Én emiatt hegesztek hallásvédőben, mert az nem csak zaj ellen véd. Szeretné valaki kipróbálni milyen amikor az olvadt fémcsepp körmérkőzést játszik a dobhártyáján? Én sem szerettem volna…

Sajnos a kalandos történetre vágyókat el kell keserítenem, ez a nyomorult máz az okozója a cakkos varratnak is, nem az, hogy a sárga zöldig ittam magam. 🙂 Ugyanis a drót végére is rárakódhat ez a cucc, és ekkor a megindult huzal mindig odébb löki a pisztolyt, mielőtt ív keletkezne. Mint említettem, a sors kifürkészhetetlen fintorának okán, 0.8-as huzallal kell most hegesztenem. Ez, a lemezek élre hegesztésénél azt jelenti, hogy nem tudok folyamatosan varrni, mert szétégne a lemez. Pontokat raknék egymásután, ha az a bevonat nem taszigálná a kezem. A másik oldalról ellenőrizve a varratot, szerencsére kiderül, hogy még ilyenkor is összeolvadnak a lemezélek, így nem kell attól tartani, hogy szétszakadna a kötés.

Ez itt kérem egy élre hegesztés. Szerencsére két különböző színű a két elem alapozása, mert akkor nem is lehetne látni az átmenetet. A pontozás a másik oldalról készült, jól láthatóan masszívan átég. Ez nem szakad szét, főleg ha még megsorozom.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .