Retardáltor

Cínes, cinkronizált, canadai akcijófilm… Hogy megmaradjak a már egyszer sikerre vitt bevezetésnél.

Az eredeti Terminátor című film nálunk a Halálosztó nevet kapta az ötletbörzén. Ezt a címet itt fent, miképpen lehetne úgy fordítani, hogy az eredeti leírási szándékomat visszaadja? – teszem fel magamnak a kérdést, mert ti kedves olvasóim, úgysem tudjátok mit akartam ezzel a szóalkotással. A retardált jelentését mindenki tudja, ez ugye a szellemileg visszamaradt emberkéket jelöli, de vajon milyen szinttől maradtak ők vissza. Hány évvel kell valakinek visszamaradni a korához képest, hogy beleilljen ebbe a skatulyába? Ebből a kérdésemből is látszik, nem végeztem ez irányú iskolát, csak félig vagyok szakmabéli, vagyis nap, mint nap, találkozom ilyen illetőkkel, vagy a kezük lenyomatával.

Sajnos, egyik ismerősöm gyermekét egy olyan baleset érte, ami miatt visszamaradt a fejlődésben. Ma már ezt senki nem mondaná meg róla, pont olyan hülye, mint a többi ordítozó, „more izé, more ba’me’ more” külyök a környéken (nem írom, hogy kölyök, mert az nekem túl kedves „kölykök a hátsó udvarból”)

Szóval ő jutott eszembe ma, amikor ezt láttam:

009_5.JPGKicsit túlégett a vakutól a kép, de a fekete bilincs felett van a fehér tartó, amiről szó van. Jól láthatóan valaki erőszakot vett rajta, vagyis így, ebben az állásban csavarozta össze a két alkatrészt. Na, ezért jutott eszembe a kiscsávó, aki annak idején, a készségfejlesztő gömbbe, berakta a kockát a kis gömb helyére… kalapáccsal. Kicsit fogtak a kocka sarkai, de megoldotta. Tehát akkor most szellemileg visszamaradt az ütéstől, vagy az isteni szikra pattant ki a fejéből?

Mi hülyék, meg így raknánk össze:

010_2.JPGSemmi kreativitás. Dög unalom.

008_5.JPGAkinek ezek után hiányzik az ötletes elme, annak raktam ide a német átgondoltság mintaképét. A régi Mercedes gyújtáskapcsoló zárbelét egy stift fogja a helyére. Azt gondosan a kormányrúd felé fúrták be, nehogy valami illetéktelen kipiszkálja. A házrészt viszont olyan ótvar spiáterből nyomták ki, hogy már a használattól szétmállott, de új korában is elég lett volna neki, ha valaki, egy alkalmas eszközzel megpattintja a stift előtt (amit már kiberheltem), a képen látható módon, és máris lehet szaladni a zárbetéttel. Az okosabbak lehet az autót vinnék, de mit tudom én, ki mire gerjed. 

Nekem ez nem volt elég! (A fenéket nem, a tulajnak kellett volna bele valami kulcs.) Így kiszórtam a betét alkotóelemeit:

003_26.JPGHasonló az egész, mint az ajtózárbetét, csak ott pálcákkal zárták le a rugókat, itt meg egy felszaggatható fémlapocskával. (jobbra még a helyén látható) Bal hengerbe megy az alatta levő pálcika, rá egy másik üreges, benne a rugó, a rugó felett az említett lap. Ha bent van a kulcs, akkor a tömör pálcáknak pont szintben kell lenni a bal henger palástjával, így a rugós pálcikák maradnak a jobb henger furatán kívül, ezért tudunk nyitni-zárni. Ha kivesszük, vagy nem jó kulcsot teszünk be, a pálcajáratokon keresztül erre, vagy arra, összekötik a pálcikák a két hengert. Na, ennyi legyen elég a szakirányú képzésből!

Gondoltam, hogy kíméljem magam – meg hát senki nem lop már ilyen fehér bálnát, mert kissé feltűnő – nem teszem vissza a pálcikákat. Bele a kulcs, aztán lehet forgatni jobbra-balra. Aha, ahogy Móricka elképzeli. Van egy olyan funkció a zárban, ami megakadályozza, hogy bekattanjon addig a kormányzárnyelv, amíg a kulcs bent van a helyén. Ehhez a dologhoz hozzátartozik egy kis rugós pöcök a kulcs végénél, amit benyomunk a nyitóeszközzel rögtön az első mozdulattal. Na, ő az aki kirugdossa a kulcsot ha nincs bent rézpálcika. Most hirtelen nem akarnám összefogalmazni, hogy miért, de így van, úgyhogy csináltam egy kétpálcásat, mint a búcsús céllövöldében. Ez is fél siker, mert amúgy is csak négy van benne. Ehhez a szétkopott, mállott vacakhoz ez is szép teljesítmény.

OK. Vállon veregettem magam. Ezek után még egy csemege a Retardáltorok működéséből:

011_3.JPGFelül egy Mercedes háttámla, alul meg egy hozzá párba kárpitozott ülőrész, de csak a kárpit párosít. Az a csücsök ott a doblemeznél, pont annyira hiányzik oda, mint a búvárszivattyúra a békatalp. Hát, ez nem idevaló ülés. Vajon hol van az övé? Egy BMW-ben?

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .