Hurrá, nyaralunk!

Beköszöntött a szabadságolások ideje, amikor egyre több család indul útnak autójával nyaralni. Belföldi, és külföldi út esetén is érdemes azonban nagyobb figyelmet fordítani a gépjárművünk állapotára, hiszen sok bosszúságot előzhetünk meg azzal, ha átvizsgáljuk kocsinkat az indulás előtt.

 

Nyáron hagyományosan sokan döntenek az autós utazás mellett. Az e témakörben elvégzett kutatás eredményei is alátámasztották az állítás: a felmérések alapján ugyanis a magyarok nagyobb része így jut el a pihenés helyszínére. „Alapvetően jó alternatíva autóval útra kelni, hiszen nagyobb függetlenséget biztosít a szabadság idején. Azonban könnyen okozhat problémát is négykerekűnk, leginkább akkor, ha felkészületlenül vágunk neki a hosszabb-rövidebb távnak. Éppen ezért javasolt tehát indulás előtt átvizsgáltatni gépkocsinkat (akár abban az esetben is, ha bérautóval utazunk), ugyanis pár óra, és néhány ezer forint ráfordításával sok kellemetlenséget előzhetünk meg. A márkakereskedéseink szervizei nyári csomagajánlatokkal várják az érdeklődőket, ahol kedvezményesen nézethetjük át gépkocsinkat.” – mondta el Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója.

 

{youtube}p3oEPZ27J90{/youtube}

Az autón különös figyelmet kell szentelni a gumiabroncsok, a futómű és a lámpák ellenőrzésének. Előbbiek kihatással vannak a vezethetőségre, illetve az autó fogyasztására is, míg utóbbi láthatóságunkat biztosítja, illetve azt, hogy mi is megfelelően lássunk. Nyáron már sok esetben veszélyes lehet a puha gumikeverékű téli abroncsok használata, így azok cserére szorulnak. A régi nyári abroncsok visszatételénél feltétlenül ellenőriztessük, hogy megfelelő profilmélységgel rendelkeznek-e, illetve nincs-e elöregedve a gumi anyaga. Biztonság szempontjából a fékek állapota is fontos, így azokat is érdemes szakszervizben átnézetni.

A tavaszi üzem után javasolt a különböző folyadékszintek ellenőrzése, illetve utántöltése, különösképp azon fékfolyadékét, ahol a forráspontot is ellenőriztetni kell, hogy a nyári nagyobb hőigénybevételt is megfelelően bírja. Ezen felül elengedhetetlen mind a hűtőrendszer, mind az ablak és fényszórómosó rendszer ellenőrzése és feltöltése. A nyári közlekedés alkalmával az utazás biztonságosságát növeli a klímaberendezés használata, amelynek évenkénti tisztítása nem csak a működést javítja, de a bennülők egészégének szempontjából is fontos teendő. Ezzel együtt érdemes az utastéri levegő és pollenszűrőket is ellenőriztetni, cserélni, mivel ezek nagyban befolyásolják mind a helyes működést, mind a belső levegő minőségét. Az Uniós elvárásoknak eleget téve legyen elsősegélydoboz, láthatósági mellény, elakadásjelző háromszög, és égőkészlet a kocsinkban. Elővigyázatosságból vessünk egy pillantást a pótkerék állapotára is.

Mielőtt útnak erednénk, érdemes pontosan megtervezni az útvonalunkat igényeinknek megfelelően. Döntsük el, hogy autópályán haladunk-e, vagy inkább az országutat választjuk. Takarékosság szempontjából fontos lehet, hogy útközben hol tankolunk, de akár a pihenőhelyeket is előre betervezhetjük. Ne felejtsünk el biztosítást kötni autónkra, továbbá külföldi utazás esetén vigyük magunkkal a kocsi zöldkártyáját, ami azt igazolja, hogy biztosításunk ott is érvényes.

Az indulás előtti utolsó fontos szempont, a csomagok, valamint az utasok elrendezése. Érdemes ügyelni arra, hogy sok felesleges holmit ne cipeljünk magunkkal, hiszen a nagyobb súly nagyobb fogyasztással jár. A csomagtérben figyeljünk a táskák megfelelő rögzítésére, és amennyiben a tetőcsomagtartóra is pakolunk, legyünk szintén körültekintők, mert egy rosszul elhelyezett pakk könnyen balesetet okozhat. Ha a családdal kis gyerekek is utaznak, ne spóroljunk a biztonságos gyermekülésen. Rögzítsük őket szabályosan, hogy védve legyenek a kirándulás során.

„Akadhatnak persze olyan körülmények, vagy váratlan helyzetek is utunk során, amelyre nem igazán lehet felkészülni. Azonban, ha betartjuk az adott ország szabályait, figyelünk a korlátozásokra és a parkolási rendre, akkor kevés meglepetés érhet minket. Továbbá ne kövessük el azt a hibát, hogy bármit elől hagyunk az utastérben városnézés, vagy pihenés közben, mert sokan utaznak a külföldiek értéktárgyaira.” – tette hozzá a márkaigazgató.

 

A Weltauto-ról

 

A minőségi használtautók forgalmazására létrehozott Weltauto program 2001-ben, ausztriai mintára valósult meg Magyarországon. Az évek során a márka a hazai piac meghatározó szereplőjévé vált, a használtautó kereskedők közül jelenleg a Weltauto rendelkezik egyedül országos értékesítői hálózattal. A 42 márkakereskedőt számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, kifogástalanul szervizelt és kitűnő műszaki állapotú autók közül választhatnak. A legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Weltauto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30.000 kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó vásárlás esetén.
A Weltauto 5 csillagos szolgáltatás csomagja:
•    Műszaki garancia;
•    Mobilitás garancia;
•    Beszámítási garancia;
•    Prémium Csereautó garancia;
•    Finanszírozás; Biztosítás.
Bővebb információt a www.weltauto.hu honlapon talál.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .