Ötcsillagosok: Audi A1 és Seat Alhambra

Az Euro NCAP konzorcium az új Audi A1 és a Seat Alhambra passzív biztonságát vizsgálta legutóbb, s mindkét járművet a maximális öt csillaggal minősítették. A felnőtt utasok frontális, hátsó és oldalirányú ütközés során produkált védelme, illetve a gyermek utasok és a gyalogosok biztonsága alapján az Audi A1 és a Seat Alhambra egyaránt kategóriájának egyik legbiztonságosabb autója.

 

Az Euro NCAP szakemberei az Audi – kisautó-kategóriában – nemrég bemutatott újdonságát alaposan kivallatták passzív biztonsága tekintetében. Az európai közlekedési minisztériumok, autóklubok, biztosítótársaságok és fogyasztóvédelmi szervezetek képviselőiből álló konzorcium átfogóan vizsgálja és minősíti az újonnan piacra kerülő modellek ütközésbiztonsági jellemzőit.

Az Euro NCAP rendkívül igényes követelményrendszere jelentősen felülmúlja az európai törvényi előírások által megfogalmazott elvárásokat. Az A1 esetében a tesztelők a frontális, hátsó és oldalirányú ütközés során a vezető és az első utas számára egyaránt olyan értékeket mértek, amelyek alapján az Audi új modelljét egyértelműen öt csillaggal minősítették. A kiváló eredményt a gyermek utasok kategóriájában mért szintén igen kedvező adatok tették teljessé.

Az 1997-ben alapított Euro NCAP konzorcium az európai piacon megjelenő új modellekkel végez törésteszteket, ily módon törekedve szisztematikusan a közúti közlekedés biztonságának növelésére, illetve a közlekedők életének mind hatékonyabb védelmére.

A gyalogosok és a kerékpárosok védelme szintén rendkívül fontos szempont az Audi tervezői számára. A balesetek következményeit kifejezetten ennek szellemében kifejlesztett orrkialakítás hivatott enyhíteni. Az Audi A1 e tekintetben is igen kedvező eredménnyel zárt az Euro NCAP teszt során.

Hasonlóan fontos feladatként kezeli azonban az Audi az aktív biztonság, azaz a balesetek megelőzésének kérdését is. Az Audi A1 fejlesztése során ennek megfelelően már a kezdetektől az alapvető célkitűzések között szerepelt a szériafelszereltséghez tartozó, nagyteljesítményű elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESP), amelyet az első tengelyen elektronikus differenciálzár-hatású funkció egészít ki. Az A1 modelleket így a kanyaríveken magas fokú stabilitás és messzemenőkig semleges sajátkormányzottság jellemzik. Az Audi A1 e tekintetben a független összehasonlító tesztek során is kiváló eredményeket ért el.

Az új SEAT Alhambra is ötcsillagos minősítéssel végzett az Euro NCAP konzorcium töréstesztje során. A felnőtt utasok illetve gyermekek, valamint a gyalogosok védelme terén elért kiváló eredményével az új Alhambra kategóriája legbiztonságosabb modelljei közé tartozik, egyben ismételten igazolja a SEAT biztonság iránti magas fokú elkötelezettségét.

A lehetséges pontok 96 százalékának begyűjtésével az új Alhambra nehezen felülmúlható eredményt ért el a felnőtt utasvédelem terén, a frontális, oldalsó és hátsó ütközések során a tesztelők a vezető és az első utas esetében csaknem a teljes pontszámot ítélték oda. A karosszériaszerkezet mindvégig abszolút stabilnak bizonyult, a szériafelszereltséghez tartozó első, oldal- és fejlégzsákok, valamint a vezetőoldali térdlégzsák pedig ugyancsak kiválóan látta el feladatát. Az Alhambra mindazonáltal az egész család számára kiemelkedő biztonságot nyújt, a SEAT MPV-modellje ugyanis a gyermek utasok védelme tekintetében is kiváló eredményt produkált.

Az új Alhambra kiválóan mutatja, mennyire központi kérdés a SEAT tervezői számára a biztonság minden egyes új modell kifejlesztése során. E témához kapcsolódik természetesen az aktív biztonság kérdése is. Stabil iránytartású futóművével, hatékony fékrendszerével és optimálisan hangolt elektronikus menetstabilizáló rendszerével (ESP) az Alhambra aktív biztonsága tekintetében is élen jár vetélytársai körében.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .