Skoda-Skoda törésteszt

Különleges töréstesztet hajtottak végre Úhelnicében, a Škoda Auto tesztközpontjában. A két Škoda félátfedéses frontális ütközését elemző vizsgálatot első ízben mutatták be Csehországban a szakmai közönség számára, amely során egy 90 kilométer/órás tempóval érkező Škoda Yeti csapódott egy álló Škoda Superb Combi elejébe.

Különleges töréstesztet hajtottak végre Úhelnicében, a Škoda Auto tesztközpontjában. A két Škoda félátfedéses frontális ütközését elemző vizsgálatot első ízben mutatták be Csehországban a szakmai közönség számára, amely során egy 90 kilométer/órás tempóval érkező Škoda Yeti csapódott egy álló Škoda Superb Combi elejébe.

Mindkét autóban négy-négy tesztbábu ült, bekapcsolt biztonsági övekkel és számos egyéb biztonsági felszereléssel védve. Az ütközés pontos rekonstruálását és a jelentős adatmennyiség feldolgozását követően, a fejlesztőmérnökök egyértelmű következtetésre jutottak: valós körülmények között – amennyiben a járművek összes biztonsági rendszerét előírásszerűen használják – mindkét autó utasai sérülés nélkül vészelték volna át a 90 kilométer/órás ütközést. A Škoda Auto közlekedésbiztonsági kutatócsoportjának (Škoda Auto Traffic Safety Research Team) szakemberei ezzel látványosan igazolták a Škoda modelljeinek kiemelkedően magas biztonsági színvonalát.

A Škoda Auto közlekedésbiztonsági kutatócsoportja (Škoda Auto Traffic Safety Research Team) valóságos közlekedési baleset alapján végezte el e töréstesztet. A fotókról egyértelműen látszik, hogy a 90 kilométer/órás ütközés gyakorlatilag teljes energiáját a járművek eleje vette fel, a biztonsági utascella semmilyen deformációt nem szenvedett. A nagysebességű kamerák felvételeit elemezve jól megfigyelhető az autók különböző biztonsági elemeket aktiváló elektronikai rendszereinek villámgyors reakciója. Mielőtt még az autókban ülő tesztbábuk egyáltalán mozgásba jönnének, biztonsági öveik, valamint az első légzsákok és a térdlégzsákok már egyaránt működésbe léptek. Mindössze 45 ezredmásodperccel a lökhárítók első érintkezését követően már az összes légzsák készen állt a mozgó emberi testek energiájának felvételére. A felvételeken ugyancsak jól megfigyelhető a járművek elejének, fokozatos, kontrollált deformációs folyamata is.

Noha ez esetben eltérő típusú és magasabb sebességgel végrehajtott ütközésről volt szó, a szakemberek a tesztbábukra ható különböző igénybevételek összevetése során a független Euro-NCAP szervezet kiértékelési rendszerét alkalmazták. A különböző felvételekről egyértelműen kiderült, hány pontot szereztek e járművek egy ilyen kiértékelés során. A Superb Combi felnőtt utasai védelme tekintetében e lehetséges pontok 98,25, míg a gyermekek esetében 100 százalékát gyűjtötte be. A Škoda Yeti eredményei a felnőttek számára 99,94, míg a gyermekek védelmében 93,19 százalékra adódtak.

A kiváló eredményeket a részletesebb vizsgálatok is megerősítették, például a fejet ért erőhatások vagy a bábuk mellkasára ható nyomóerő tekintetében. Az európai ECE R94 szabályrendszer, amely alapján az európai utakon forgalomba helyezett összes járművet kell minősíteni, az utasok fejének mozgásában 80 g maximális gyorsulást illetve lassulást engedélyez. Ez az a mérték, amit az emberi agy rövid időn át még komolyabb károsodás nélkül el tud viselni. A Škoda Yeti vezetőülésében ülő bábun a megengedett érték 44 százalékát mérték, vagyis az igénybevétel a szabályzat szerinti maximum felét sem érte el.

A felnőtt utas mellkasának benyomódása tekintetében hasonló eredmény született, s a mért érték az előírt maximum csupán 35,7 százalékát tette ki, míg a combcsontokon a megengedett igénybevétel mindössze 20 százalékát rögzítették.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .