Több mint 1,3 milliárd eurós eredmény az Audi-nál

Az Audi Konszern a folyó gazdasági év első hat hónapja során elért 17,6 (2009: 14,5) milliárd euró összforgalma 21 százalékkal alakult magasabban az előző év azonos időszakához képest. A vállalat működési eredménye ezzel egyidejűleg ennél lényegesen nagyobb arányban, 61,6 százalékkal növekedett, s 1,3 milliárd (823 millió) euróval az Audi története során újabb rekordnagyságú első féléves eredményt könyvelhetett el.

 

Az Audi Konszern vonzó termékpalettája révén jelentős mértékben profitálhatott a világszerte ismét egyre növekvő keresletből. A gazdasági év első hat hónapja során az Audi kiszállításai – az előző év első feléhez képest 19,1 százalékkal több – 554.939 (465.804) járművel szintén rekordmennyiséget értek el. „Mindez a számunkra alapvető mércéül szolgáló 2008-as rekordévhez képest is 7,5 százalékos növekedést képvisel“ – hangsúlyozta Peter Schwarzenbauer, az AUDI AG igazgatótanácsának értékesítés és marketing területeiért felelős tagja.

Az Audi Konszern az első félév során kiszállításaihoz képest is jelentős arányban, 21 százalékkal, összesen 17,6 (14,5) milliárd euróra növelte forgalmát. Ennek során a vállalat működési eredménye 61,6 százalékkal, vagyis a forgalomnál jóval nagyobb mértékben több mint 1,3 milliárd (823 millió) euróra emelkedett.

„E rekorderedmény jól mutatja a tartós és nyereséges növekedést célzó stratégiánk sikerét“ – emelte ki Axel Strotbek, az AUDI AG igazgatótanácsának pénzügy és szervezet területeiért felelős tagja. „További bizonyíték minderre az elmúlt években elért működési nyereségünk, ami a válság ellenére is átlagosan bő hét százalék“ – tette hozzá Strotbek.

A vállalat az idén is intenzíven invesztál új modellek és a jövő technológiáinak fejlesztésébe, mindenekelőtt az elektromos hajtásrendszerek és a könnyűszerkezetes konstrukciók területén. A 2010-es év során összesen 12 új sorozat várható a piacra, köztük az új belépőmodell A1, valamint az A7 Sportback.

Továbbra is minden beruházást saját forrásból sikerült finanszírozni, még ezt követően is pozitív mérleggel. A nettó cash-flow szintén jelentősen, 36,2 százalékkal 1,9 (1,4) milliárd euróra emelkedett. „Mindez egyértelműen igazolja az Audi Konszern hosszú távon is intenzív gazdasági erejét“ – hangsúlyozta Strotbek. A vállalat szilárd pénzügyi alapjait mutatja az is, hogy az első félévben a nettó likviditás 10,6 százalékkal mintegy 11,8 milliárd euróra emelkedett.

Az Audi Konszern a teljes évre vonatkozóan bizakodik: „Vásárlói kiszállításainkkal még az idei év folyamán át kívánjuk lépni az 1.080.000 darabos határt“ – jelentette ki Schwarzenbauer. E volumen 13,7 százalékos növekedést jelentene az előző esztendő 949.729 kiszállított járművéhez képest. „A 2010-es év során ismét rekorderedményre törekszünk, mégpedig az első féléves működési eredmény szintjén” – mondta Strotbek. Utóbbi érték a gazdasági év első hat hónapja során 7,6 (5,7) százalékra adódott.

 

Az AUDI Konszern 2009-ben összesen mintegy 950.000 Audi járművet értékesített. A vállalat 29,8 milliárd euró forgalom mellett 1,6 milliárd euró működési eredményt ért el. Az Audi termelési helyszínei között szerepel Ingolstadt és Neckarsulm (Németország), Győr, Changchun (Kína), valamint Brüsszel (Belgium). Aurangabadban (India) 2007 végén az Audi A6, 2008. október elején az Audi A4, 2010. júliusában pedig az Audi Q5 CKD-gyártása is megkezdődött. Az új Audi A1 2010 májusa óta Brüsszelben gördül le a szerelőszalagról. A vállalat eddig a világ több mint 100 piacán jelent meg. Az AUDI AG 100 százalékos tulajdonú leányvállalata többek között az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft., az Automobili Lamborghini Holding S.p.A. (Sant’Agata Bolognese/Olaszország) és a quattro GmbH (Neckarsulm/Németország). Az Audi jelenleg világszerte mintegy 58.000 dolgozót foglalkoztat, közülük 45.400-at Németországban. „A haladás technikája“ hosszú távú biztosítása érdekében a négykarikás márka 2010 és 2012 között összesen 5,5 milliárd euró beruházását tervezi, túlnyomórészt új modellek fejlesztésbe. Az Audi jelenlegi modellportfolióját 2015-ig jelentősen, összesen 42 modellre kívánja bővíteni.
Az Audi az elkövetkezendő generációk számára biztosított élhető jövő szolgálatában immár hosszú ideje számos területen tesz eleget közösségi felelősségéből származó kötelezettségeinek. Az Audi hosszú távú sikerességének gazdasági alapjait ennek megfelelően a környezet hatékony védelme, a természeti erőforrások kímélése, a magas színvonalú nemzetközi versenyképesség, valamint a jövőbe mutató személyzeti politika határozza meg. Az újonnan létrehozott Audi Környezetvédelmi Alapítvány (Audi Stiftung für Umvelt) szintén kiválóan képviseli az AUDI AG magas fokú környezetvédelmi elkötelezettségét.

 

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .