Felfrissül a Porsche Taycan: nagyobb lesz a hatótáv és több színt kínálnak

A Taycan és a Taycan Cross Turismo átfogó változásokkal kezdi meg az új modellévet szeptembertől. A műszaki fejlesztéseknek köszönhetően az elektromos sportautó hétköznapi hatótávja megnövekedett.

További fontos előrelépést jelent az Android Auto teljes körű integrációja a Porsche Communication Management (PCM) központi rendszerbe, valamint a Remote Park Assist távirányítható parkolás funkció megjelenése a Taycan modellcsaládban. Ezzel az új, opcionálisan választható asszisztens rendszerrel a parkolás folyamata már okostelefonról is vezérelhető, anélkül, hogy a vezető a kormány mögött ülne.

Az új Paint to Sample, valamint Paint to Sample Plus opciók segítségével rendhagyó és egyéni színválasztás vált elérhetővé. Például a Taycan ezentúl a ’90-es éveket idéző klasszikus Rubystar vagy fényes méregzöld árnyalatban is választható.

A Taycan legfrissebb generációja már az Android Auto funkciót is tartalmazza.

„A tisztán elektromos Taycan modellkínálatunk folyamatosan gyarapszik és fejlődik. A modellcsaládhoz tavasszal csatlakozó új Cross Turismo különösen népszerű vásárlóink körében, amit a megrendelések kiváló számai is bizonyítanak.”

Technológiai fejlődés: nagyobb hatótávolság a hétköznapokban

Az új modellévbe tartozó Taycan nem került külön homologizációra, így nem születtek új WLTP hatótávolsági értékek. Ettől függetlenül elmondható, hogy valós használati körülmények között a legújabb verzió jobban teljesít a hétköznapokban. A kiterjedt technológiai fejlesztések megvalósítása révén ugyanis növekedett a hatótáv.

Az összkerékhajtású változatoknál Normal és a Range üzemmódokban, részterhelésen az első elektromotor szinte teljesen lekapcsolódik és nem vesz részt a hajtásban. Mindemellett egyik tengely sem fogyaszt energiát, amikor az autó vitorlázik vagy egyhelyben áll. Ez a fajta elektromos szabadonfutó funkció tovább csökkenti a veszteségeket. A motorok szükség esetén milliszekundumokon belül újra beszállnak a hajtásba, amint a vezető nagyobb teljesítményt igényel vagy vezetési üzemmódot vált.

A hőmenedzsment, valamint a töltési funkciók is további fejlődésen mentek át. A Turbo Charging Planner révén a nagyfeszültségű akkumulátor a továbbiakban a korábbihoz képest magasabb hőmérsékletet is elérhet. Mindez azt jelenti, hogy hamarabb elérhető és gyorsabban történik a gyorstöltés. Emellett az elektromos alkatrészekben töltés során keletkező veszteséghőt nagyobb mértékben használja fel a rendszer az akkumulátor hőszabályozására.

Remote Park Assist: távirányítható parkolás

Az új Remote Park Assist opciónak köszönhetően elérhetővé vált az okostelefonról vezérelt parkolási manőverezés, azaz a beparkolás és a parkolóhelyről való kiállás,
úgy, hogy a vezetőnek nem kell a kormány mögött ülnie. Ez az automatikus irányítási funkció mind párhuzamos, mind merőleges parkolások, továbbá garázsok esetén is elérhető.

Az asszisztens automatikusan felismeri a parkolóhelyet és felméri a területet a jármű ultrahangos érzékelőinek, valamint kameráinak használatával. Amennyiben elegendő hely áll rendelkezésre, a vezető elindíthatja a parkolás folyamatát a Porsche Connect alkalmazásban és kiszállhat az autóból. A vezető folyamatosan felügyeli a parkolási folyamatot azzal, hogy megnyomja és nyomva tartja a gombot az alkalmazás okostelefonos kezelőfelületén.

A Remote Park Assist funkció önállóan átveszi a kormányzást és vezérli a jármű előre, illetve hátra történő mozgását. Amint a vezető felengedi a gombot, a Taycan azonnal megállítja a parkolási manővert.

Android Auto: immár a központi rendszer szerves részeként

A Porsche Communication Management (PCM) hatodik generációját kapják a Taycan modellek már a típus bemutatása óta. A tisztán elektromos sportautó a kezdetektől fogva a kommunikáció úttörője, aminek első lépcsőfokát az Apple Music és az Apple Podcasts maradéktalan integrációja jelentette. Most már az Android Auto is beépült a PCM rendszerébe, emellett továbbra is elérhető az Apple CarPlay támogatás iPhone okostelefonokhoz.

Ez azt jelenti, hogy már a Google Android operációs rendszert futtató okostelefonok is teljes támogatást élveznek. A vezetés biztonságát nem befolyásoló alkalmazások és egyes okostelefon funkciók most már teljeskörűen használhatók a PCM 6.0 vagy a Google Assistant hangvezérlésével is.

A Voice Pilot hangasszisztens ezentúl még hatékonyabban képes megérteni a hétköznapi nyelven intézett hangparancsokat. The műholdas navigációs rendszer gyorsabban képes útvonalat számítani az érdekes (POI) elsődleges használatával, valamint sokkal érthetőbben jeleníti megezzel kapcsolatos információkat is.
Az elrendezés és az operációs rendszer is tovább finomodott: most már öt menüpont áll rendelkezésre a korábbi hárommal szemben a központi kijelző bal oldalán, továbbá az ikonok egyéni ízlés szerint rendezhetők.

A hagyománytisztelő színek visszatérnek: még egyedibb fényezések

A ’90-es években a Porsche számos kifejezetten élénk és színes fényezést kínált modelljeihez. Ezek hamar kultusszá váltak a márka rajongónak körében, és manapság talán még népszerűbbek az olyan klasszikusokon, mint a 964-es 911 generáció. Ezek a szemet gyönyörködtető fényezések most visszatérnek. A Porsche Exclusive Manufaktur folyamatosan fejlődő személyre szabási stratégiájának részeként a Taycan most már elérhető Paint to Sample és Paint to Sample Plus fényezésekkel is a szériában szereplő 17 árnyalat mellett.

Az első opció jelenleg 65 további színből enged választani. Ezek között szerepel a holdfénykék metál, a méregzöld, a Rubystar, a riviéra kék és a viola metál, amelyek szorosan kapcsolódnak a márka történelméhez. Továbbá a Paint to Sample Plus opció teljes szabadságot nyújt a vásárlóknak a színválasztás folyamatában, lehetővé téve, hogy kedvenc tárgyaik színéhez igazodó Taycan mellett döntsenek.

Töltés út közben: Porsche Charging Service mintegy 200 ezer töltőponttal

A Porsche Charging Service könnyű elérést biztosít a különféle hálózatok világszerte rendelkezésre álló töltőpontjaihoz, központi fizetési megoldással, amelyet a Porsche kezel. Jelen pillanatban majdnem 200 ezer töltőpont áll rendelkezésre Európa több mint 20 országában, ideértve a majdnem 6.500 darab 50 kW-nál is gyorsabb DC töltőállomást.
További fontos újdonság a Porsche Destination Charging.

Ezzel az exkluzív szolgáltatással az ügyfelek a különösen népszerű helyszíneken díjmentesen tölthetik tisztán elektromos vagy konnektoros hibrid Porsche modelljüket. E szolgáltatás több mint 2.000 AC töltőpontot jelent világszerte 50 országban, többek között hotelek, éttermek, repülőterek, bevásárlóközpontok, sport klubok és kikötők részvételével – és javában zajlik a hálózat további kiterjesztése.

Minden, a Porsche Charging Service keretei között igénybe vett töltési lehetőség karbonsemleges.

Taycan, a bestseller

Az utóbbi hónapokban kifejezetten nagy népszerűégnek örvendhetett a Taycan. Csak 2021 első félévében mintegy 20 ezer autó kelt el, ez a szám már meghaladja a 2020-as teljes év eladási számait. A modellkínálat legújabb tagja ezzel olyan kelendővé vált, mint a 911.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .