Ötvenöt éve született meg a Škoda 1000 MB

Az 1000 MB típus fordulópontot jelentett a cseh autógyártó történetében. A kompakt autó önhordó karosszériát és egyliteres farmotort kapott. A fejlett technológiával, komforttal és dizájnnal az 1000 MB új mértékegységet állított fel a 60-as évek közepén.

A Škoda 1000 MB az egyik legjelentősebb modell a Mladá Boleslav-i autógyár 124 éves történetében. 1964 tavaszán váltotta fel a népszerű, klasszikus hajtáslánccal működő – orr-motor és hátsó kerékhajtás – Škoda Octaviát. Az 1000 MB egy nagyon modern, 1,0 literes, négyhengeres motor kapott a különösen könnyű, önhordó karosszéria hátuljába. Emellett a legmodernebb modellt a Mladá Boleslav-i üzem új részében állították elő, olyan élvonalbeli technológiákat felhasználva, mint például a speciális öntési folyamat.

A járművek új generációja a NOV (Nový Osobní Vůz – „új személygépkocsi”) megjelölést kapták a fejlesztési szakaszban. A sorozatgyártás megkezdése előtt alapos tesztnek vetették alá. 1962 májusáig 50 prototípus összesen 1,598,840 kilométert tett meg, többek közt a volt Szovjetunió szélsőséges hidegében is. A fék-, üzemanyag- és hűtőrendszerek tesztjeit a Kaukázusban végezték, ahol három járműnek szélsőséges 45 Celsius fokos hőmérsékleten kellett teljesítenie. A négyajtós modell 1000 MB végső típusmegjelölése 1000 köbcentiméterre kerekített hengerűrtartalomra utal, az „MB” pedig a Škoda Mladá Boleslav-i központjában való gyártást jelenti.

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .