400 ezer Lego kockából Transporter replikát építettek (videóval)

Két tapasztalt modellépítő 400 ezer darab Lego kocka felhasználásával készítette el a világ minden valószínűség szerint legnagyobb, Lego elemekből készült lakóautóját. A teljes méretű T2-t a Müncheni f.re.e. Szabadidő és Utazási Vásár során leplezték le. A f.re.e. Szabadidő és Utazási Vásárt (február 20–24.) felkereső fiatal és idősebb látogatók közvetlen közelről is megcsodálhatták a 700 kilogrammos Bullit. A modell mintájaként, „tervrajzaként” az 1967 és 1971 között gyártott T2 lakóautó szolgált, mely a világjárók számára a mai napig az igazi, ikonikus lakóautó.

„Vajon sikerül megcsinálni, vagy kifogyunk az építőkockákból?” Ezt a nyugtalanító kérdést fogalmazta meg magának René Hoffmeister, aki egyike a világ 12, hivatalosan ”Lego modellépítői” minősítéssel rendelkező személyének. A kérdés egyértelműen jogos volt, miután neki és kollégájának, Pascal Lenhardnak csupán hat hét állt rendelkezésére, hogy megkísérelje felállítani a nagyratörő világrekordot.

A rekordkísérlet során egy T2 lakóautó építettek meg Lego kockákból a Müncheni f.re.e. Szabadidő Vásár kezdetére – beleértve a felnyitható Westfalia tetőt is. A modellépítő páros 3D-s számítógépes programok felhasználásával előre elkészítette az építési tervet. Ebből pontosan ki tudták kalkulálni a szükséges építőkockák számát. Az oldalfalak szilárdsága és az ablakok egy másik olyan különleges tényező volt, amit a tartós stabilitás érdekében pontosan ki kellett számítani.

Az építés zökkenőmentesen kezdődött, de amikor rájöttek, hogy a nagyon alapos, gondos tervezés ellenére is hiányzik a T2 ablakainak megépítéséhez szükséges 20 ezer darab átlátszó építőkocka, és a kockakészletük „elapadt”, akkor a megjelölt határidő betartása okozott némi fejfájást a modellépítő szakembereknek.

– Lényegében kilencnapos hetekre lett volna szükségünk – emlékezett Hoffmeister. – Miután ez nem létezik, az egyedüli lehetőségünk az volt, hogy éjszakai műszakokat vezettünk be.” Annak érdekében, hogy a kocsi összeépítésével a Müncheni f.re.e. Szabadidő Vásár kezdetére időben tudjanak végezni, Hoffmeister és Lenhard reggeltől éjszakáig Lego kockáikkal „játszottak”, beleértve a hétvégeket is. Az erőfeszítés nem volt hiábavaló, hiszen olyan egységeket is sikerült határidőre megoldani, mint a kempingezők körében népszerű Westfalia tető felszerelése, vagy a tolóajtó, ami műszakilag nagy kihívást jelentő feladat volt, és végül a belső szerelvények sem maradtak el.

A méretek is lenyűgözőek: a Lego lakóautó több, mint öt méter hosszú, 1.9 méter széles és közel két méter magas, sőt, a tető kinyitásával a kempingautó nem kevesebb, mint három méterre magasodik!

Mindkét lakóautót meg lehet csodálni a Müncheni f.re.e. Szabadidő Vásár C5 csarnokában, a 103-as standon. A Volkswagen Haszonjárművek „igazi” kemping autóit a B4 csarnokban mutatják be a Christl & Schowalter (100/101 stand) és a MAHAG (401/501 stand) kereskedelmi partnerek. A csarnok február 20-a és 24-e között minden nap délelőtt 10 órától délután 16 óráig tart nyitva.
További infók a müncheni f.re.e. Szabadidő és Utazási Vásárról:
www.free-muenchen.de

www.kedvezmenyesbiztositas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .